Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalık Kisti Tedavisi Ankara

Yumurtalık kistleri, kadınlarda en sık rastlanan bulgulardan biridir. Yumurtalıklarda gözlemlenen küçük kitleler olduğu için birçok kadının sağlığından endişe etmesine neden olabilirler. Genelde akla ilk olarak cerrahi işlemi getirse de kistlerin tedavisi her zaman operasyon gerektirmez. Hatta genellikle basit ilaç tedavileri ile ya da kendiliğinden kaybolurlar. Kistler hakkındaki bu şüpheleri gidermek ve yumurtalık kistlerinin ne olduğunu anlamak için yazımızda bu konuda detaylı bilgilere yer vereceğiz. Ayrıca, “Yumurtalık kisti nasıl tedavi edilir?” ve “Yumurtalık kisti belirtileri nelerdir?” gibi sorularınızın yanıtını da yazımızda bulabileceksiniz. Yumurtalık kisti tanı ve tedavisi için ise Ankara’daki kliniğimize başvurabilir ve Prof. Dr. Nuray Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.

Yumurtalık Kisti Nedir?

Öncelikle yumurtalık kistlerinin ne olduğunu ve çeşitlerini anlayarak başlayalım. Kistler; vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan, içi su ile dolu baloncuklardır. Yumurta kistleri, her ay kadının adet döngüsü sırasında oluşan doğal yapılar olduğu gibi ciddi hastalıkların habercisi de olabilirler. Bu nedenle yumurtalık kistleri fizyolojik ve patolojik kistler olmak üzere ikiye ayrılır. Fizyolojik kistler, kendiliğinden geçen ya da ilaç tedavisine yanıt veren zararsız kistlerdir. Patolojik kistler ise ilaç tedavisine yanıt vermeyen, hastada adet düzensizliği, şiddetli adet sancısı gibi sorunlara yol açabilen kistlerdir.

Yumurtalık Kisti Neden Olur?

Fizyolojik yumurtalık kistleri, her ay kadının yaşadığı hormonal değişim nedeniyle olur. Eğer yumurta döllenmez ve gebelik gerçekleşmezse, adet kanaması ile birlikte bu kistler geçer. Tedavisi için herhangi bir ilaca ya da operasyona gerek yoktur. Bunun dışında yumurtalık kistlerinin oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yaşam biçimi, hastanın genetik yapısı, sigara kullanımı gibi pek çok etken kist oluşumuna neden olabilir. Nadiren, yumurtalık kistleri tedavi edilmesi gereken, sert dokular şeklinde ortaya çıkar. Bu durum kanser şüphesine neden olduğu için mutlaka uzman bir doktor tarafından takip edilmeli ve gerekli jinekolojik işlemlerle kistin türü saptanmalıdır.

Operasyon Gerektiren Kistler Nelerdir?

Operasyon gerektiren kistler, patolojik kist dediğimiz, ilaç tedavisine yanıt vermeyen ve boyutları fizyolojik kistlere göre daha büyük olan kistlerdir. Bu kistleri teker teker inceleyecek olursak;

Basit Kistler

Genellikle iyi huylu kistik dokulardır. Boyutları 5 cm’in üzerinde olabilir ve ilaç tedavisine yanıt vermezler. Aslında zararsız olmalarına rağmen büyümeye devam edebilir ve hastanın adet düzenini olumsuz etkileyebilirler. Şiddetli adet sancısı, aşırı kanama ya da kanamanın kesilmesi gibi şikâyetlere de neden olabilirler. Bu nedenle basit kistlerin operasyonla alınması gerekebilir.

Çikolata Kistleri (Endometriozis Kist)

“Endometriozis” olarak adlandırılan, rahim içi yapışıklık rahatsızlığında çikolata kistleri de gözlemlenebilir. Bu kistlerin içi su yerine kan materyallerini içeren erimiş çikolatayı andıran bir sıvı ile doludur. “Çikolata kisti” adı da buradan gelir. Bu kistler büyüdükçe patlama ve rahim içindeki yapışıklığı artırma gibi risklere yol açabilirler. Bu nedenle cerrahi operasyonla alınması tercih edilir. Ancak operasyon planlanırken hastanın yumurtalık rezervine göre karar verir.

Dermoid Kistler

Dermoid kistler, çoğunlukla anne karnında iken oluşan ve yumurtalıklardaki bazı kalıntılar nedeniyle ortaya çıkan kistlerdir. Diğer kist türlerine göre sert dokuda olduğu için akla kanser şüphesini getirebilirler. Bu nedenle dermoid kistlerin mutlaka detaylı görüntüleme yöntemleri ya da laparoskopi ile teşhis edilmesi gerekir.

Kanser şüphesi olan kistler ise normal kistlere göre daha sert yapıdadır ve ilaç tedavisine yanıt vermezler. Boyutları bilardo topu ya da portakal büyüklüğünde olabilir. Bu tarz kistlerin mutlaka operasyonla alınması ve kanseröz hücre barındırıp barındırmadığının belirlenmesi gerekir.

Yumurtalık Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?

Fizyolojik kistler, herhangi bir belirti vermez. Yalnızca bazı hastalarda adet dönemlerinin daha sancılı ve yoğun geçmesine neden olabilir. Bunun dışındaki kist türlerinde ise yine adet dönemlerinde yoğun ağrı, aşırı kanama ve adet düzensizliği gibi şikâyetlere rastlanabilir. Polikistik over dediğimiz, adet düzenini bozan yumurtalığın kistik görünümünde ise en önemli belirti adetlerin düzensiz olması ya da hiç olmamasıdır. Bunların dışında yumurtalık kistinde en çok karşılaştığımız şikâyetler;

  • Yoğun karın ve kasık ağrısı
  • Bel ağrısı
  • Karında şişlik ve hazımsızlık
  • Elle muayene sırasında kitle hissedilmesi olarak sıralanabilir.

Ankara Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalık kistleri, cerrahi yöntemle ya da ilaçla tedavi edilebilir. Eğer patolojik yani operasyon gerektiren kist varlığı söz konusuysa laparoskopik ameliyatlar en ideal cerrahi yöntem olacaktır. Çünkü patolojik kistlerde yapılan cerrahi işlem hem tanı hem de tedavi amaçlıdır. Laparoskopik ameliyatlarda kullanılan mikro kameralar, yumurtalık kistlerinin tedavi ve tanısını yapabilmektedir. Laparoskopik cerrahide cerrahın sutur alabilme becerisinin olması yumurtalık rezervini korumak için önemli olabilir.

Ankara’daki kliniğimizde yumurtalık kistlerinin tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Yumurtalık kisti tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Prof. Dr. Nuray Bozkurt’tan konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi