Pelvik Organ Sarkması

Pelvik Organ Sarkması Ankara

Pelvik organ sarkması, kadın üreme sistemini oluşturan organların bulunduğu bölgeden aşağı kayarak vajina dışına sarkması durumudur. Pelvik organ sarkması, farklı nedenlerle meydana gelebilir. Kadın bedeninde, pelvik organlarının yerinde durmasını sağlayan birçok bağ, kas ve sinir dokusu bulunur. Bu dokuların deforme olması veya güçsüzleşmesi sonucunda pelvik organlar bulunduğu yerden sarkabilir. Sarkmanın şiddetine bağlı olarak rahim ve bağırsaklar vajinadan görünecek hâle gelebilir. Uygun tedavi yöntemiyle hem çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda hem de gebelik düşünmeyen kadınlarda tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Prof. Dr. Nuray Bozkurt, Ankara’daki muayenehanesinde pelvik organ sarkması tanı ve tedavisi yapmaktadır. Kadın hastalıkları ve doğum alanında güvenebileceğiniz, deneyimli bir doktor arıyorsanız kliniğimizle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

Pelvik Organ Sarkması Nedir?

Pelvik organ sarkması; pelvik organları olarak bilinen mesane, rahim ve bağırsakların sarkmasıdır. Bu organlar, kendilerini çevreleyen kas ve bağ dokuları tarafından tutulur ve sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirirler. Zamanla, kas ve bağ dokularında meydana gelen hasarlar, bu dokuların iç organları desteklemesine engel olabilir. Sonuç olarak pelvik organları aşağı doğru sarkar ve hastanın yaşam kalitesini düşüren şikâyetlere neden olabilir.

Pelvik Organ Sarkması Neden Olur?

Pelvik organ sarkması genellikle doğum ve çoğul gebelikler nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hamilelik ve doğum sürecinde rahim, mesane ve bağırsakların etrafındaki kaslar gücünü kaybedebilir. İri bebeklere hamile olan kadınlarda bu durum daha sık görülür. Bununla birlikte birden fazla doğum yapılması ve çoğul gebelikler de pelvik kaslarının zayıflamasına ve bu bölgede bulunan organların zamanla yerinden kaymasına neden olabilmektedir. Fakat hiç çocuğu olmayan kadınlarda da pelvik organlarında sarkma görülebilir.

  • Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücuttaki kas dokusu zayıflar. Bu durum, iç organların etrafını çevreleyen dokular için de geçerlidir. Bu nedenle 40 yaş üzeri kadınlarda pelvik organ sarkması görülebilir. Çocuğu olan, ileri yaştaki kadınlarda bu risk daha da fazladır.
  • Menopoz da kemik ve kas dokularının daha çabuk zarar görmesine neden olabilir.
  • Aşırı kilo ve obezite, sürekli kabız olmak ve kronik öksürüğe neden olan rahatsızlıklar pelvik organ sarkmasına neden olabilir.

Bununla birlikte bazı kadınlarda genetik faktörlerin de rahim sarkmasına neden olduğu bilinmektedir.

Pelvik Organ Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Pelvik organ sarkması; gözlem, egzersiz, pesser denen vajinal aparatlar ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilen bir sorundur.

  • Eğer sarkma henüz başlangıç aşamasında ise bu durumda gözlem yeterli olmaktadır. Genellikle bir süre istirahat ve ağır kaldırmaktan kaçınmak tavsiye edilir. Beslenme düzeni de bu noktada önemlidir. Aşırı kilo problemi olanlarda ve kabızlık durumunda sarkma artacağı için bağırsakları yormayan, lifli ve az kalorili bir diyet uygulanması tercih edilir.
  • Pesser ile pelvik organ tedavisinde ise vajina içine yerleştirilen aparatlarla sarkmanın durması sağlanır. Gözlem ve pesser ile tedavi yöntemi genellikle henüz doğum yapmamış ya da tekrar gebe kalmayı düşünen, genç kadınlarda uygulanan tedavi yöntemleridir. Pesser aparatları, kadının gebe kalmasına engel değildir ve gayet sağlıklı bir yöntemdir. Basit bir operasyonla pesserler vajina içindeki uygun yerlere yerleştirilir.
  • Pelvik taban egzersizlerinin de sarkma problemini yavaşlattığı bilinmektedir. Pelvik kasların kuvvetsiz olması, organların aşağıya doğru daha kolay hareket edebilmesine neden olabilir. Pelvik organ sarkmasında erken tanı yapıldığında pelvik egzersizleri ile sarkma durdurulabilir hatta bazı durumlarda düzeltilebilir.
  • Lazer tedavisi ile pelvik organ sarkması geri dönebilir.

Ameliyat ile Pelvik Organ Sarkması Tedavisi

Pelvik organ sarkmalarında en son tercih ettiğimiz yöntem ameliyattır. Çünkü ilerlemiş vakalarda rahmin alınması söz konusu olabilir. Seçilen cerrahi işlemde cinsel fonksiyonun korunması önceliklidir. Bu noktada uygulanabilecek cerrahi yöntemler;

  • Vajinal cerrah işlemler
  • Laparoskopi
  • Abdominal cerrahi
  • Robotik cerrahi olarak sıralanabilir.

Ankara Pelvik Organ Sarkması

Pelvik organ sarkması, Ankara’da, Prof. Dr. Nuray Bozkurt’un muayenehanesinde de tanı ve tedavisi yapılan bir rahatsızlıktır. Pelvik organ sarkması hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimizi arayabilir ve tedavi fiyatlarımızı öğrenebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi