Tüp Bebek Tedavi Süresi
Tüp bebek tedavisi, birçok çiftin bebek sahibi olabilmek amacıyla başvurduğu bir tedavidir. Bu süreçte tüp bebek tedavisine ne zaman başlanır, tüp bebek tedavisinin süresi nedir ve işlem ne kadar sürede etki eder gibi birçok soru çiftlerin aklını kurcalamaktadır. Tüp bebek düşünen çiftlerimize yol göstermesi adına, bu yazıda tüp bebek tedavi süresi ile ilgili tüm merak edilenleri ele alacağız. Eğer Ankara’da tüp bebek tedavisi görmeyi düşünüyorsanız Prof. Dr. Nuray Bozkurt’un kliniğini arayarak detaylı bilgi ve muayene için randevunuzu alabilirsiniz. Peki tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır? Tedavi süresince hangi aşamalardan geçilir. İsterseniz öncelikle bu konuya açıklık getirelim.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisinde amaç; doğal yolla gerçekleşmeyen döllenmenin laboratuvar ortamında, üreme hücreleri en verimli hâlindeyken gerçekleştirilmesidir. Bu nedenle öncelikle anne ve babadan üreme hücrelerinin alınması gerekir. Bunun için, ilk aşamada, anne adayına hormon takviyesi verilir ve yumurta hücresinin beklenen zamanda olgunlaşması sağlanır. Sonrasında babadan alınan spermler ve yumurta hücresi laboratuvar ortamında yan yana bırakılır. Gerekli durumlarda mikroenjeksiyon adı verilen tekniğe de başvurulabilir. Mikroenjeksiyon, sanılanın aksine tüp bebekten farklı bir işlem değildir. Mikroenjeksiyonun farkı babadan alınan hücreleri annenin yumurtasının yanına bırakmak yerine içine enjekte etmektir. Özellikle erkekten kaynaklanan kısırlık tedavisinde tercih edilen ve tüp bebek tedavisinin etkisini artıran bir işlemdir.
Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Tüp bebek uygulamasında yukarıda bahsettiğimiz tüm bu işlemler 4 farklı aşamada gerçekleşir. Annenin yumurtlama dönemini kontrol altına almak için yapılan ilaç dönemi yumurtalıkların uyarıldığı aşamadır. Bu süre yaklaşık 10 gündür. Yumurtalar uyarıldıktan ve olgun hâle geldikten sonra uygun tekniklerle yumurtalar anne rahminden alınır ve laboratuvarda döllenecek hâle getirilir. Bu aşamada sperm de yumurta hücresi ile bir araya getirilir ve yaklaşık 2 – 5 gün içinde embriyo oluşmaya başlar. Yumurta toplama ve laboratuvar olarak adlandırılan bu aşamalar da tamamlandıktan sonra dördüncü ve son aşamaya gelinir. Tüp bebek tedavis sürecinde son aşama transfer aşamasıdır. Laboratuvar ortamında oluşturulan embriyo anne rahmine aktarılır. Transferin yapılması için 1 gün genellikle yeterli olmaktadır. Yaklaşık 15 dakika süren transfer işleminden sonra anne adayı 1 – 2 saat dinlendirilir ve taburcu edilir. Tüm bu işlemler, uzun protokol ve kısa protokol dediğimiz tüp bebek dönemlerinde farklı sürelerde tamamlanır.
Tüp Bebek Tedavi Süresi Nedir? Tüm Aşamalar Ne Zaman Tamamlanır?
Tüp bebek tedavisi kısa protokol ve uzun protokol olarak adlandırılan iki farklı prosedürle yapılır. Bu prosedürler tüp bebek tedavisine ne zaman başlanacağı ile ilgilidir. Uzun protokol olarak bilinen süreçte adetin 21. günü işleme başlanır ve yumurta toplama süreci yaklaşık 3 – 3,5 hafta sürer. Kısa protokolde ise adetin ikinci ya da üçüncü gününden itibaren yumurta toplama işlemine başlanabilir. Kısa protokol tercih edildiğinde tüp bebek tedavisi yaklaşık 15 gün sürer. Uzun protokolde ise bu süre 1 aya kadar çıkabilmektedir.
Bu süreler, hastaların genel tedavi sürecinden elde edilen istatistikler olmakla beraber tüp bebek tedavisinin süresi kişiden kişiye değişebilir. Kadının yumurtasının olgunlaşması ve laboratuvar süreçleri bazı kişilerde daha kısa ya da daha uzun olabilir. Tüp bebek süreci boyunca, doktorunuz sizinle iletişimde kalarak gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.
Tüp Bebek Tedavisinde Kaç Embriyo Transfer Edilir?
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinin sınırlarını Sağlık Bakanlığı çizer. Sağlık Bakanlığı’na göre 35 yaş altı kadınlarda 1; 35 yaş üzeri kadınlarda ise maksimum 2 embriyo transferi söz konusudur. İstisnai olarak; 35 yaş altında, iki tüp bebek denemesine rağmen bebek sahibi olamayan çiftlerde 2 transfere izin verilmektedir.
Ankara’daki Kliniklerde Tüp Bebek Tedavisinin Süresi Ne Kadardır?
Tüp bebek tedavi süresi, hastanın kendi yapısal özelliklerine göre değişebilir. Seçeceğiniz klinik sadece hastaya olan tutumu, doktorlarının deneyimi, fiyatları ve steril ortamı ile farklı olabilir. Ankara’da tüp bebek tedavisi için güvenebileceğiniz bir klinik arıyorsanız bizimle iletişime geçebilir; infertilite konusunda uzman Prof. Dr. Nuray Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.