Riskli Gebelik Takibi Ankara
Zehirlenme, kanama, tansiyon ve şeker rahatsızlıkları ya da bebekte organların gelişmemesi/sorunlu gelişmesi gebelik sürecinde istenmeyen durumlardır. Normal gebelik sürecinde anne de bebek de sağlıklıdır. Hafta hafta gebeliğin getirdiği değişimleri yaşar ve birlikte doğum sürecine hazırlanırlar. Riskli gebeliklerde ise hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkileyen birtakım sorunlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle gebelik sürecinin başından itibaren her haftanın özel olarak takip edilmesi, eğer gerekliyse, ek tahlillerin yapılması gerekmektedir. Riskli gebelik; annenin kalıtsal rahatsızlıklarından, hamilelikle birlikte gelişen sorunlardan ya da bebekteki gelişim problemlerinden kaynaklanabilir. Prof. Dr. Nuray Bozkurt da riskli gebeliklerin sağlıklı doğumla sonuçlanması için rutin kontrollerin önemine dikkat çekmektedir.
Yazımızda, riskli gebeliğe neden olan sebepler ve riskli gebeliklerin nasıl takip edilmesi gerektiğine dair bilgileri bulabileceksiniz. Erken gebelik dönemi, riskli gebelik ve gebelikle ilgili diğer tüm sorularınız için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Ankara’nın uzman kadın doğumcularından biriyle gebelik sürecini en iyi şekilde geçirebilirsiniz.
Riskli Gebelik Nedir?
Riskli gebelikler; annenin kalıtsal rahatsızlıkları, bebekte görülen gelişimsel sorunlar ve hamilelik nedeniyle oluşabilir. Normal gebeliklere göre çok daha dikkatli takip edilmesi gereken riskli gebelikler yaş ve kilo gibi nedenlere bağlı olarak da oluşabilir. Gebeliğin riskli gebelik olup olmadığı ancak uzman bir doktor tarafından anlaşılabilir. Bu nedenle gebeliğin ilk haftalarından itibaren düzenli kontrollerin yapılması ve riskli gebelik faktörlerinin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Riskli gebelik durumunda rutin kontrollerin sayısı artabilir ya da gebelik farklı yöntemlerle takip edilebilir. 2D, 3D ve 4D ultrason ile alınan görüntüler riskli gebeliklerin değerlendirilmesinde büyük öneme sahiptir.
Riskli Gebelik Nedenleri Nelerdir?
Riskli gebeliğe neden olan sebeplerden biri yaştır. 35 yaştan sonrası kadınlar için riskli gebelik dönemi olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda 18 yaşından küçük kadınların hamile kalması da doğumsal sorunlara yol açmaktadır. Riskli gebeliklerin oluşmasında yaşam tarzının da etkisi büyüktür. Bilindiği gibi gebelik sırasında alkol ve sigara kullanımı yasaktır. Hamileliğe rağmen alkol ve sigara kullanılması bebeğin gelişiminde ve rahimde sorunlara neden olabilir.
Yaşam tarzının dışında genetik faktörler, geçmiş gebelik öyküsü ve kullanılan ilaçlar da riskli gebeliğe neden olabilir.
- Eğer hastanın geçmişinde birden fazla düşük öyküsü varsa
- Karaciğer ve diğer iç organları yoran, uzun süreli ilaç kullanımı söz konusuysa
- Kadının kilosu hamilelik için uygun değilse (aşırı kilo ya da aşırı zayıflık)
- Tansiyon, şeker, guatr, MS gibi rahatsızlıklar, akut enfeksiyonlar ve diğer kalıtsal rahatsızlıklar riskli gebeliğe neden olabilir.
Akraba evlilikleri de riskli gebeliğin temel nedenlerinden biridir. Bu nedenle evlilikten önce kan uyuşmazlığının kontrol edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
Bunun dışında hamilelikle birlikte oluşan şeker ve tansiyon problemleri de riskli gebeliğe neden olabilmektedir.
Riskli Gebelik Sorunları Nelerdir?
Riskli gebeliks sorunları; anneden kaynaklanan, bebekten kaynaklanan ve hamilelikten kaynaklanan sorunlar olarak üç ayrı grupta ele alınabilir.
Anneden Kaynaklanan Gebelik Sorunları
Annenin yaşadığı kalıtsal sorunlar ya da genetik yapısı gebelikte bazı sorunlara yol açabilir.
- Gebelikte beklenmeyen kanamaların olması
- Son üç ayda bebek kaybedilmiş olması
- Miyom ve kist ameliyatları
- Rahim ve yumurtalık ameliyatları
- Dış gebelik öyküsü anneden kaynaklanan gebelik sorunlarının en sık karşılaşıldığı durumlardır.
Hamilelikten Kaynaklanan Gebelik Sorunları
Bazı durumlarda anne sağlıklı bir şekilde hamile kalmış olsa da hamilelik sırasında yaşanan fiziksel değişimler, riskli gebeliklere neden olabilmektedir.
- Gebelik zehirlenmesi
- Suyun erken gelmesi
- Gebelik esnasında beklenmeyen kanama
- Erken doğum riski
- Gebelik şekeri ve gebelikle birlikte yaşanan tansiyon sorunları hamilelikten kaynaklanan gebelik sorunları arasında sayılabilir.
Bebeğe Bağlı Gebelik Sorunları
Hamilelik sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için annenin sağlığı kadar bebeğin normal gelişimini sürdürmesi de önemlidir. Bebeğin gelişimi ve dokuların gelişimi sırasında görülen anormallikler riskli gebeliğe neden olabilmektedir.
- Gelişme geriliği
- Down sendromu ve diğer kromozomlardan kaynaklanan diğer problemler
- Kan uyuşmazlığı nedeniyle yaşanan gelişimsel sorunlar
- Sakatlık ya da zekâ geriliği
- Bebeğin rahme tam anlamıyla tutunamaması bebekten kaynaklanan riskli gebelik sorunlarıdır.
Ankara Riskli Gebelik Takibi
Günümüzün teknolojisi, doğumsal sorunları en aza indiren birçok teknolojik imkân sunmaktadır. Gebelik sürecinde yapılan gelişmiş ultrason uygulamaları, detaylı kan testleri ve jinekolojik muayenelerle anne veya bebekten kaynaklanan doğum sorunları erkenden saptanabilmektedir. Ankara’daki kliniğimizde, riskli gebeliğin takibi için laboratuvar testleri ve gelişmiş görüntüleme yöntemleri bir arada kullanılmaktadır. Riskli gebelik takibi Ankara, uzmanlık isteyen bir alandır ve mutlaka alanında deneyimli, uzman bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Kalıtsal rahatsızlığı olan kadınlar bile doğru tanı ve tedavi ile sorunsuz bir şekilde bebek sahibi olabilmektedir. Eğer siz de gebeliğinizi riske atacak sorunlar hakkında daha detaylı bilgi almak ve zamanında kontrollerinizi yaptırarak bebeğinizi kucağınıza almak istiyorsanız kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz. Prof. Dr. Nuray Bozkurt’un deneyimi ve ilgisi ile riskli gebelik sürecini atlatabilir, dikkat etmeniz gerekenleri en ince detayına kadar öğrenebilirsiniz.