Tüp Bebek Nedir?

Tüp Bebek Nedir?

Günümüzde, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerden sıkça duyabileceğimiz sorulardan biri de “Tüp bebek nedir?”. Tüp bebek, doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlerin, çocuk sahibi olmasına yardımcı olan tıbbi ve sağlıklı bir uygulamadır diyebiliriz. Anne ve babadan alınan üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında birleştirilmesiyle yapılan tüp bebek tedavisi, özellikle nedeni bilinmeyen kısırlık vakalarında oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bununla birlikte ilerleyen yaş, obezite, sperm sayısının azlığı ve düşük yumurta rezervi gibi sorunların tedavisinde de tüp bebek yöntemine başvurulmaktadır. Yazımızın devamında “Tüp bebek nedir?” sorusuna ayrıntılı yanıt verebilmek için tüp bebek hakkında en çok merak edilenlere yanıt vereceğiz. Uzman bir doktorla görüşerek tüp bebek tedavisi hakkında bilgi almak için ise Ankara’daki kliniğimizi arayabilir ve Prof. Dr. Nuray Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.

Tüp Bebek Nedir Kimlere Uygulanır?

Tüp bebek tedavisi, doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu bir uygulamadır. Uygulamanın başarılı olabilmesi için öncelikle kısırlığın altında yatan sebeplerin araştırılmış olması gerekir. Çiftler, 1 yıla kadar çocuk denemelerinden başarısız sonuç alabilirler. Bu durum, 1 yılı aştığında tıbben üremeyi engelleyen bir sorunun varlığına işaret eder. Kadın doğum ve üroloji uzmanları tarafından yapılan incelemelerle üreme sistemindeki sorunlar tespit edilir. Kadınlarda kistik yapıların oluşması, rahimle ilgili sorunlar, adet düzensizlikleri ve polikistik over sendromu gebeliği engelleyen sorunların başında gelmektedir. Aynı şekilde baba adayı da sperm kalitesi ve yoğunluğunu ölçmek için gerekli testlerden geçer. Eğer kadın veya erkekte gözlemlenen sorunlar tedavi edilebiliyorsa öncelikle gerekli tedavi sürecinin tamamlanması gerekir. Bu süreçten sonra 1 yıl geçmesine rağmen hâlâ gebelik söz konusu değilse;

  • 35 yaşını geçmiş ve gebeliğe engel sorunu olmayan anne adaylarında
  • 35 yaşını geçmemiş ve gebeliği engel sorunu olmayan  anne adaylarında
  • Düşük yumurta rezervine sahip olduğu tespit edilen anne adaylarında
  • Sebebi belli olmayan kısırlık tanısında
  • Adet düzensizliği nedeniyle çocuk sahibi olamayan anne adaylarında
  • Kadında fallop tüplerinin tıkalı olması durumunda
  • Endometriozis hastalığında
  • Sperm sayısı ve kalitesinde düşüklük olan baba adaylarında tüp bebek tedavisi yapılabilir.

Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar?

Tüp bebek tedavisine ilk adetin 21. gününde ya da adetin 2. – 3. günlerinde başlanabilir. Bu sürece doktor ve hasta birlikte karar verir.

Tüp Bebek için Yaş Sınırı Var mı?

Tüp bebek tedavisi, 40 yaşına kadar, sağlıklı her kadına uygulanabilmektedir. Fakat işlem en etkili sonuçları 30 – 35 yaşına kadar vermektedir. 40’lı yaşlara yaklaştıkça tüp bebeğin başarı oranı düşmektedir.

Mikroenjeksiyon ve Tüp Bebek Arasındaki Fark Nedir?

Klasik tüp bebek uygulamasında, sperm ve yumurta hücreleri yan yana bırakılır ve döllenmenin oluşması beklenir. Mikroenjeksiyonda ise sperm hücreleri, uygun aparatlarla yumurta hücresinin içine enjekte edilir. Her ikisi de tüp bebek uygulamasıdır. Sadece tüp bebek tedavisinde farklı yöntemleri ifade etmektedir. İnfertilitenin erkekten kaynaklandığı durumlarda daha çok tercih edilir.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi; yumurtaların uyarılması, toplanması, laboratuvarda döllenmesi ve rahme enjekte edilmesi olmak üzere 4 aşamada gerçekleşir. Öncelikle kadına yumurtaların istenilen dönemde olgunlaşması için yumurtaları uyaran özel ilaçlar verilir. Yumurtaların olgunlaşması yaklaşık 10 gün sürer. Bu aşamadan sonra yumurtalar toplanarak laboratuvarda spermler ile yan yana getirilir. Oldukça basit ve acısız bir yöntemle rahmin içine bırakılır. Bu süreç tamamlandıktan sonra herhangi bir müdahale olmadan, gebelik beklenir.

Tüp Bebek Tedavisi ile Her yumurta Döllenir mi?

Tüp bebek tedavisinde her yumurtanın döllenmesi mümkün değildir. Her yumurtanın gelişim hızı ve yapısal özellikleri farklıdır. Laboratuvar sürecinden sonra, sadece döllenerek embriyo hâline gelen yumurta kadın rahmine ulaşır.

Yumurta Uyarıcı İlaçlar Zararlı mıdır?

Tüp bebek tedavisinde yumurtaların uyarılması amacıyla verilen ilaçlar belirli düzeyde hormon içerirler. Hormon takviyesi kadında duygusal değişimlere ödem ve iştah açılmasına neden olabilir fakat bunun dışında bilinen zararlı bir etki söz konusu değildir.

Ankara Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları Nedir?

Tüp bebek tedavisi, Ankara’daki birçok klinikte uygulanmaktadır. Ankara 2023 güncel tüp bebek fiyatlarımızı öğrenmek için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Prof. Dr. Nuray Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi