Dış Gebelik Tedavisi Ankara
Dış gebelik, döllenen yumurtanın rahim dışında bir yere yerleşmesiyle yaşanan sorunlu gebeliktir. Gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için yumurta hücresinin uterusa (rahim) doğru bir şekilde tutunması gerekir. Bunun dışındaki durumlarda bebeğin büyümesi imkânsızdır. Dış gebelik belirtileri çoğu zaman normal gebelik belirtileri ile karıştırılmaktadır.
Bu durum özellikle gebelik bekleyen anne adayları için heves kırıcı olabilir. Sonraki gebeliklerle ilgili kaygılara neden olabilir. Bu konudaki kaygıları dindirmek amacıyla yazımızda dış gebelik belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilere yer vereceğiz. Çünkü Prof. Dr. Nuray Bozkurt’un da belirttiği gibi dış gebelikten sonra hamile kalmak ve çocuk sahibi olmak mümkün.
Gebelik, dış gebelik, riskli gebelikler ve gebelikte kontrol süreçleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.
Dış Gebelik Nedir?
Dış gebelik, gebelikte karşılaşılan sorunlardan biridir. Sağlıklı bir gebelikte, yumurta döllendikten sonra rahim içerisindeki endometriyum tabakasına tutunur. Gebeliğin ilk 2 – 3 ayında yumurtanın bu bölgeye sağlıklı bir şekilde tutunup tutunmadığını anlamak için düzenli kontroller yapılır. Çünkü yumurtanın rahim içerisindeki konumu ve doğru yerleşmesi gebeliğin temel koşullarındandır.
Dış gebelik durumunda, döllenen yumurta rahim dışında herhangi bir bölgeye yerleşir. Bu bölgeler genellikle karın boşluğu, fallop tüpleri ve rahim ağzı olmaktadır. Bebeğin, rahim dışında herhangi bir yerde büyüyüp gelişmesi mümkün değildir. Bu nedenle dış gebelik, teşhis edildiği anda sonlandırılması gereken bir durumdur.
Her 50 gebeliğin birinde görülen, nadir bir durum olsa da her anne adayının dış gebelik hakkında bilinçlenmesi gerekmektedir. Dış gebelik erken teşhis edilmediğinde, kadının rahim, yumurtalık ve tüplerine zarar vermekte hatta ölümlere bile yol açabilmektedir.
Dış Gebelik Testte Çıkar mı?
Dış gebelik ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de dış gebeliğin, gebelik testinde belli olup olmadığıdır. Gebelik testleri, Beta – HCG hormonu sayesinde gebeliği tespit eder. Dış gebelikte de tıpkı normal gebelikte olduğu gibi annenin hormon seviyeleri yükselir. Dolayısıyla Beta – HCG de yükselir ve gebelik testinde pozitif sonuç verir. Gebelik testinde görünen sonuç, bebek bekleyen çiftler için büyük bir heyecana sebep olmakta ve sonrasında hayal kırıklığı yaşatabilmektedir. Her kadın dış gebelik riski ile karşı karşıyadır. Bu nedenle testte gebelik haberi aldıktan sonra vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına danışmak önemlidir. Doktor, ultrason yardımıyla bebeği kontrol ederek gebeliğin durumu hakkında size net bilgiyi verecektir.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Peki normal gebelik ile bu kadar benziyorsa dış gebeliğin belirtileri nelerdir? Dış gebelik, normal gebelikle birebir benzeyen belirtiler gösterebilir. Kadın adetten kesilir ve hafif kasık ağrıları görülebilir. Fakat geç tespit edilen dış gebelik vakalarında, dış gebelik;
- Vajinal kanama
- Kasığın tek tarafında bıçak kesiğine benzer ağrı hissi
- Rektum bölgesinde baskı
*Şiddetli karın ağrısı (özellikle karnın tek tarafında) gibi belirtilerle kendini belli etmektedir. Kesin tanı ise sadece doktor tarafından yapılan detaylı ultrason incelemesi ile konulabilir. Eğer dış gebelik şüpheniz varsa Ankara’daki kliniğimize başvurabilirsiniz.
Dış Gebelik Sonrası Hamilelik Mümkün mü?
Dış gebelik, kadınlar için atlatılması zor bir süreç olabilir. Özellikle ilerlemiş vakalarda, cerrahi işlemden sonra, kadının kaygıları iyice artabilir. Aile, yeniden bebek sahibi olamama gibi yersiz korkulara kapılabilir. Bu konuda endişe etmeye gerek yoktur. Dış gebelik bir kez oluştuğunda yenileme riski daha fazladır. Fakat dış gebelik yaşamış birçok kadın sonrasında yeniden hamile kalmış; hatta normal doğumla, sorunsuz bir şekilde çocuklarını dünyaya getirmiştir.
Dış gebelik tedavisinden sonra genellikle 3 ay bebek denemelerine ara verilmesi tavsiye edilir. Bu süreçte kadının bedeni kendini yeniler ve yeniden gebe kalmaya hazır hâle gelir.
Dış Gebelik Ankara
Dış gebelik Ankara, iki yöntemle yapılmaktadır. Eğer geç kalınmamışsa; hamileliğin sona ermesini sağlayan baskılayıcılarla düşük benzeri bir kanama yaratılabilir. Böylece gebeliğin anneye zarar vermeden sonlanması sağlanır. Dış gebelik tanısı için geç kalmak anne adayı için ölümcül olabilmektedir. Yumurta hücresi, rahim dışında bekledikçe tüplerde ve karın bölgesinde gerilme, yırtılma ve kanamalara sebep olabilmektedir. Eğer dış gebelik geç tespit edildiyse mutlaka cerrahi işlem ile gebeliğe son verilmelidir.
Ankara’daki kliniğimizde dış gebeliğin tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Gebelik sürecindeki tüm tanı, tedavi ve kontrolleriniz için Prof. Dr. Nuray Bozkurt’tan randevu alabilir; gebelik sürecini güvenle tamamlayabilirsiniz.