Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Ankara

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden biridir. Rahmin alt kısmında, serviks adı verilen bölgede görülen bu kanser türü genellikle HPV adı verilen, genital siğillerle karakterize olan bir cinsel hastalık nedeniyle oluşmaktadır. Rahim ağzı kanseri tedavisinde, hem hastalıktan korunmak hem de teşhis edildikten sonra kanseröz hücreleri yok etmek amacıyla birtakım farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Yazımızda, rahim ağzı kanseri tedavisinde kullanılan bu yöntemleri ele alacağız. Rahim ağzı kanseri hakkında daha detaylı bilgi almak ve Prof. Dr. Nuray Bozkurt’a muayene olmak için ise Ankara’daki kliniğimizi arayabilirsiniz.

Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur?

Rahim ağzı kanseri, büyük oranda, HPV virüsü ile anılan bir rahatsızlıktır. Human Papilloma Virus adı verilen bu virüs, yerleştiği bölgedeki dokuların zamanla kalınlaşarak kanser özelliği göstermesini sağlar. Her tipi olmamakla birlikte, yüksek riskli tiplerinin rahim ağzı kanserinin %70’ine neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle rahim ağzı kanseri dendiğinde tıpta ilk değerlendirilen sebep HPV virüsünün varlığıdır.

Fakat her kanser türünde olduğu gibi serviks kanserini de tek bir nedene bağlamak doğru değildir. Her hastanın vücut yapısı ve direnci farklıdır. Serviks kanseri için yüksek risk faktörü olan diğer etkenler:

  • Sigara kullanımı
  • Sık tekrarlanan enfeksiyonlar
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Çok fazla doğum yapmak
  • C ve A vitamini eksiklikleri

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri, bir süre hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir. Tespit edildiğinde tedavisi oldukça kolay bir rahatsızlık olmasına rağmen teşhis aşamasında düzenli kontrol önemlidir. İlk belirtiler genellikle düzensiz vajinal kanamalar, anormal ve kötü kokulu akıntılar, cinsel ilişki sırasında kanama ve acı olarak kendini gösterir. İleri evrelerde ise alt karından bacağa yayılan ağrı ve ödem şikâyetleri ile belirti verebilir. Ayrıca adet döngüsünün bozulması da erken belirtiler arasında sayılabilir.

Rahim Ağzı Kanseri ve Pap-Smear Testi

Pap smear testi, rahim ağzı kanserinin tanısında oldukça büyük öneme sahiptir. Smear testi, rutin jinokolojik muayene sırasında yapılabilir. İnce bir çubuk yardımıyla vajina girişinden doku alınan, basit bir işlemdir. Fakat kanseröz hücrelerin takip edilmesinde rolü oldukça büyüktür. Smear testi, rahim ağzında değişime uğramış ve riskli kabul edilen hücrelerin belirlenmesini sağlar. Eğer kanser varsa hastalığın evresi ve ilerleyişi hakkında detaylı bilgi vermez. Fakat kanser varlığına dair kesin sonuçlar vermektedir. Bu nedenle, özellikle 20 – 30 yaşlarındaki her kadının rutin kontrollerle her yıl smear testi yaptırması gerekir. HPV tanısı konmuş kadınlarda bu süre 6 aya inebilir.

Smear testleri dışında rahim ağzı kanserinin teşhisinde kullanılan en önemli yöntemlerden biri de kolposkopidir. Kolposkopi sayesinde rahim ve  rahim ağzındaki dokular, görüntüyü tüm detaylarıyla gösteren mercekler tarafından incelenir. Böylece rahim ağzı kanseri tanısı kesin olarak konulabilir ve hastalığın evreleri takip edilebilir.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi

Rahim ağzı kanseri tedavisinde en çok başvurulan yöntemler cerrahi operasyon ve radyoterapidir. Radyoterapi; rahim ağzı kanserinin her evresinde uygulanabilir. Kanser erken evrelerde yakalandığında sadece cerrahi işlem bile yeterli olabilmektedir. Süreç içerisinde birkaç yöntemin birlikte uygulanması söz konusu olabilir. Bunun dışında kriyoterapi ile rahim ağzındaki hücrelerin öldürülmesi ve lazerle iç kürtaj yöntemleri de rahim ağzı kanserinin farklı evrelerinde uygulanabilir. Burada önemli olan doktorunuzun sizin için belirleyeceği yöntemdir. Unutulmamalıdır ki kanser her hastada farklı belirtiler ve farklı süreçler izler. Bu nedenle hastanın yaşı, yeniden gebe kalmayı düşünüp düşünmediği ve hastalığın evresi dikkate alınarak tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Ankara Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi

Rahim ağzı kanseri ile ilgilenen jinekolojik onkoloji dalından, uzman cerrah ve kadın doğum uzmanları rahim ağzı kanserinin tedavisinde aktif rol oynarlar. Ankara’da tedavi sürecini birlikte ilerletebileceğini birçok uzman bulabilirsiniz. Fakat seçim yaparken doktorunuzun sizi anlaması, hasta öyküsünü iyi dinlemesi ve süreci doğru yönetecek uzmanlığa sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer, Ankara’da rahim ağzı kanseri konusunda deneyimli ve güvenilir bir adres arıyorsanız kliniğimizden randevu alabilir ve Prof. Dr. Nuray Bozkurt’a muayene olabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi