Rahim Kanseri Tedavisi

Rahim Kanseri Tedavisi Ankara

Rahim kanseri, kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden biridir. Sıklıkla 35 – 39 yaşları arasında ilk belirtilerini veren rahim kanseri, günümüzün modern teknikleri ile tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Uterus, rahim ağzı ve rahmin iki yanında uzanan fallop tüplerinden oluşan kadın üreme organıdır. Gebelik rahimde oluşur ve bebek rahimde büyür. Bu nedenle rahim sağlığı kadının sağlıklı şekilde gebe kalmasını doğrudan etkileyen bir durumdur. Rahimde görülen ve kadın üreme sistemini riske atan ciddi hastalıklardan başında rahim kanseri gelir. Rahim kanseri tedavisi, bazı hastalarda sadece laparoskopik ameliyatlarla yapılabilir. Fakat metastaz ihtimalleri ve kanserin evrelerine göre hormon tedavileri, kemoterapi ve radyoterapi ile desteklenen tedavi süreçleri de olabilmektedir. Rahim kanseri ve tedavisinde kullanılan yöntemler hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Tanı ve tedavi sürecinde güvenebileceğiniz bir kadın doğum uzmanı arıyorsanız Prof. Dr. Nuray Bozkurt ile iletişime geçebilir ve Ankara’daki kliniğimizden randevu alabilirsiniz.

Rahim Kanseri Neden Olur?

Kadın üreme organında rahimde ve rahim ağzında kanseröz hücreler izlenebilir. Rahim, kadın üreme sistemindeki en önemli organlardan bir tanesidir. Her ay, östrojen ve progesteron hormonlarının düzenli çalışması sayesinde adet kanaması gerçekleşir. Adet kanaması, rahim duvarının aşırı kalınlaşmasını engelleyerek rahim sağlığını korur. Rahim duvarının aşırı kalınlaştığı durumlarda bu dokuda kanseröz hücreler oluşabilir ve rahmin tamamını sararak rahim kanserine yol açabilir.

Hormon dengesizlikleri ve polikistik over sendromu, rahimde yarattığı bu etki nedeniyle kanser riskini artırmaktadır. Endometrium tabakası, rahmin iç yüzeyinde bulunan; adet ve gebelik dönemlerinde kalınlaşan bir tabakadır. Yumurta hücresinin rahimden dışarı atılması sırasında buradaki fazla doku da dışarı atılır ve rahim duvarı ideal kalınlığa ulaşır. Eğer bu doku dışarı atılmazsa kontrolsüzce büyür ve tümör benzeri oluşumlara neden olur. Obezite, diyabet, hipertansiyon ve enfeksiyonlar rahim kanserinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Rahim Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Rahim kanseri tanısı koymak için rahimden doku örneğinin alınması gerekir. Rahimden doku alma işlemi kürtaj yolu ile yapılır. Rahimden alınan parça laboratuvar ortamında detaylı olarak incelendikten sonra kanseröz hücrelerin varlığı tespit edilmeye çalışılır. Eğer kanseröz hücrelerin varlığı söz konusu ise rahim kanserinin ilerleme durumu ve hangi aşamada olduğu saptanmaya çalışılır. Evreleme aşamasından sonra ise kanserin yayılma potansiyeli ve risk altında olan diğer bölgeler incelenir. Bu raporlar sonucunda rahim kanseri tedavisine başlanır. Rahim kanseri akıntı ve ağrı gibi belirtiler verebilir. Ancak bu belirtiler daha pek çok hastalığın habercisi olabileceği için rahim kanseri tanısında patolojik sonuçların alınması şarttır.

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim kanserinin ilk belirtisi anormal vajinal akıntılardır. Normalden koyu renkli, kokulu ya da kanlı vajinal akıntı rahim kanseri şüphesini doğurmaktadır. Hastalık ilerledikçe aşırı yoğun ve uzun süren menstrual kanamalara, ödemlere ve idrarda azalmaya neden olabilir. Birçok kanser türünde olduğu gibi aşırı kilo kaybı da bu şikâyetlere eklenir ve anemi görülebilir.

Serviks yani rahim ağzı kanserinde de belirtiler benzerdir. Vajinal akıntıda görülen kan, dışkıda da görülebili. Düzensiz ara kanamalar hastalığın en sık görülen belirtilerindendir.

Rahim Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Cerrahi yöntemle rahmin alınması, rahim kanserinde en etkin sonuçları veren tedavi yöntemidir. Cerrahi işlem laparoskopi ya da robotik histerektomi (rahim alınması) ile yapılabilir. Kapalı ameliyat yöntemi sayesinde açık ameliyatlardaki iyileşme süresi kısalmakta ve enfeksiyon riski azalmaktadır. Cerrahi işlemden sonra rahmin hepsi alınsa bile risk hâlâ devam ediyor olabilir. Kanser hücrelerinin metastaz yaparak rahmin dışına sıçraması durumunda ek tedavi yöntemlerine başvurulabilir.

Östrojen dengesini koruyarak rahim duvarının kalınlaşmasını engelleyen hormonal tedaviler, radyoterapi ve kemoterapi rahim kanserinde kullanılan diğer tedavi yöntemleridir. Hastalığın evresine ve ilerleme sürecine göre bu tedavi yöntemleri bir arada uygulanabilir. Ya da cerrahi işleme son yöntem olarak başvurulabilir. Bu noktada hastanın yaşı ve sağlık durumu da değerlendirilerek tedavi planlaması yapılmaktadır.

Ankara Rahim Kanseri Tedavisi

Rahim kanseri, jinekolojik onkoloji alanına giren bir rahatsızlıktır. Tanı ve tedavi sürecinin bu alanda uzman, deneyimli bir kadın doğum uzmanı tarafından yapılması en iyi tercih olacaktır. Rahim kanseri tanı ve tedavi süreci hakkında daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Nuray Bozkurt’a danışabilir ve Ankara’daki kliniğimizi arayarak doktorumuzdan randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi