Kapalı Rahim Ameliyatı Ankara
Günümüzde kadın doğum alanındaki birçok tedavi, kapalı ameliyat yöntemi ile yapılabilmektedir. Rahim alma ameliyatı da bu tekniklerden biridir. Rahimdeki kistik yapılar, sağlığı olumsuz etkileyen yapışıklıklar ve kanser vakalarında rahmin alınması sağlık açısından olumlu bir karar olabilir. Histerektomi olarak adlandırılan rahim alma ameliyatı, rahim alınan bölgeye göre farklı isimlerle adlandırılır. Her bölgedeki risk faktörleri ve dereceleri farklıdır. Rahmin farklı bölgelerden alınabilmesi tedavinin tam olarak hastanın yapısına ve ihtiyaçlarına göre şekillenmesini sağlamaktadır. Histerektomi ameliyatı, operasyonun yapıldığı bölgeye göre 4 farklı türe ayrılmaktadır. Yazımızın devamında bu türleri birer birer ele alacağız. Histerektomi ve histerektomi sonrası dönem hakkında bilgi almak için ise kliniğimizi arayarak Prof. Dr. Nuray Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.
- Vajinal Histerektomi: Rahmin alınmasında en pratik yöntem histerektomidir. Bu işlemde rahim, vajinadan yapılan kesi ile çıkarılır. Karın bölgesine herhangi bir cerrahi müdahale yapılmaz. Eğer işlem sırasında karın bölgesinden görüntüleme yapılmasına ihtiyaç duyulursa buna “ laparoskopik yardımlı vajinal histerektomi” denmektedir. Vajinal histerektominin en büyük avantajı, abdominal yani karından yapılan histerektomi ve laparoskopik yönteme göre daha az komplikasyona neden olmasıdır. İyileşme süresi kişiden kişiye değişir fakat genellikle diğer histerektomi yöntemlerine göre daha kısadır. Ayrıca idrar kesisi ve barsak sarkmaları vajina defermasyonu da bu işlemle birlikte düzeltilebilir.
- Laparoskopik Histerektomi: Laparoskopik histerektomi “kapalı rahim ameliyatı” olarak bilinen rahim alma işlemidir. Laparoskop adı verilen yüksek çözünürlüklü kameraların karın içini görüntülemesi ve aynı anda ince bir kesi ile cerrahi işlemin yapılabilmesini sağlayan modern bir cerrahi işlemidir. Hem hastanın iyileşme süresi çok daha kısa olduğu için hem de ameliyat izi kalmadığı için diğer histerektomi yöntemlerine göre çok daha avantajlıdır. Hasta, operasyondan sonra hastanede daha az süre kalır ve enfeksiyon riski azdır. Kısa bir süre sonra, hasta günlük hayatına ve çalışmaya dönebilir.
- Robotik Histerektomi: “Kapalı rahim ameliyatı” olarak bilinen laparoskopik işlemin farklı bir çeşididir. Ameliyatta kullanılan aletler bir robota bağlanır. Robotun kontrolü ise doktordadır. Robot yardımlı laparoskopi ameliyatı olarak da bilinen bu teknik yeni yaygınlaşmaya başlayan, modern bir ameliyat yöntemidir.
- Abdominal Histerektomi: Rahim ameliyatlarında, yavaş yavaş geride bırakılan bir ameliyat yöntemidir. Karından yapılan derin bir kesiden rahim dokusu çıkarılır. Bu nedenle ameliyat sonrası risk faktörlerinin en çok olduğu yöntemdir. Enfeksiyon, ağrı ve pıhtı oluşumu riski daha fazladır. Hasta daha uzun hastanede yatar ve iyileşme süresi daha uzundur. Vajinal ve laparoskopik histerektomi daha kolay yöntemler olmasına rağmen her hastaya uygulanamayabilir. Ayrıca bu yöntmeleri uygulayacak cerrahın tecrübeli olması gerekmektedir.
Kapalı Rahim Ameliyatının Faydaları Nelerdir?
Kapalı ameliyat yöntemi, günümüzde, kadın doğum alanında birçok sorunun kolayca tedavi edilmesini sağlamaktadır. Ameliyattan sonra, hastaya verdiği rahatlığın yanında sağlık açısından da pek çok avantajı bulunmaktadır. Kapalı rahim ameliyatında, enfeksiyon riski diğer yöntemlere göre daha düşüktür. Bu nedenle hastanın enfeksiyon nedeniyle yaşayacağı diğer sorunlar büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Aynı zamanda iyileşme süresi daha kısadır. Bu, özellikle çalışan kadınlar için büyük bir avantajdır. Kapalı rahim ameliyatından yaklaşık 1 ay sonra tamamen iyileşme gözlenir ve hasta her işini kendisi görebilecek hâle gelir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Neden Yapılır?
Kapalı rahim ameliyatı, rahmin çeşitli sağlık sorunları nedeniyle işlevsiz hâle geldiği durumlarda yapılır. Bazı durumlarda yaşanan sağlık sorunları ilerleyerek hastanın genel sağlık durumunu bile olumsuz etkileyecek duruma gelebilir. Bu durumda kadın doğum uzmanları rahmin alınmasını tavsiye edebilir. Eğer kadının yaşı ilerlemişse ve bir daha çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsa rahim ameliyatı yapılabilir. Rahim ameliyatında; rahim dokusu, serviks, yumurtalıklar ve fallop tüpler alındığı için üreme tamamen imkânsız hâle gelir. Kapalı rahim ameliyatı ile giderilebilecek sorunlar:
*Sürekli büyüyen miyomlar (Daha fazla bilgi için “kapalı miyom ameliyatları”) yazımızı okuyabilirsiniz.
- Çikolata kistleri
- Rahim sarkması
- Anormal rahim kanamaları
- Rahimde kitle ve kanser teşhisi
Ankara Kapalı Rahim Ameliyatı
Rahimdeki bazı rahatsızlıklar tedavi edilmediğinde kadının sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu rahatsızlıkların çözümünde ise rahim ameliyatı gerekebilir. Yaşı ilerleyen ve çocuk düşünmeyen kadınlarda kapalı rahim ameliyatının etkin sonuçlar verdiği bilinmektedir. Ankara kapalı rahim ameliyatı 2023 Fiyatlarını öğrenmek ve randevu almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.