Rahim Sarkması

Rahim Sarkması Ankara

Uterus yani rahim, vücutta sınırlı hareket yeteneğine sahip olan organlardan biridir. Bebeğin büyüyüp, geliştiği en önemli üreme organlarından biri olan rahim, bulunduğu bölgedeki kas ve bağ dokuları tarafından asılı pozisyonda duruyor gibi düşünebiliriz. Zamanla doğum, çoğul gebelik, ilerleyen yaş gibi faktörlere bağlı olarak bu dokular zayıflayabilir ve rahim bulunduğu yerden aşağı kayabilir. Rahim sarkması ilk başlarda hastanın günlük hayatını olumsuz etkilemezken ilerledikçe oldukça rahatsız edici bir soruna dönüşebilir. Yazımızda, rahim sarkmasının belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Ankara’da, rahim sarkması teşhisi ve detaylı jinekolojik muayene için ise kliniğimizi arayabilir ve Prof. Dr. Nuray Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim sarkması; leğen kemiğinin iç kısmında bulunan ve çeşitli bağ dokuları tarafından tutulan rahmin zamanla aşağı doğru kaymasıdır. Doğum, çoğul gebelik, kronik öksürüğe neden olan rahatsızlıklar, östrojen miktarındaki azalma ve aşırı kilo gibi nedenler bu bölgede bulunan bağ dokularının zayıflamasına ve rahmi tutamayacak hâle gelmesine sebep olabilir. Rahim sarkmasının belirtileri, hastalığın şiddetine göre ortaya çıkar. Gözlem, cerrahi ve histerektomi yani rahmin alınması ile tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Rahim Sarkması Nasıl Belli Olur?

Rahim sarkması, genellikle aşırı rahatsızlık veren belirtilerle ortaya çıkmaz. İdrar yaparken zorlanma, ara ara idrar kaçırma gibi belirtiler rahim sarkmasının en sık görülen belirtileridir. Fakat rahim sarkmasında belirtilerin yoğunluğu ve şiddeti sarkmanın boyutuna bağlıdır. Eğer sarkma yeni başlamışsa hastanın hiçbir şikâyeti olmayabilir ve rahim sarkması rutin jinekolojik muayenelerde bile ortaya çıkabilir. Sarkma arttıkça hastanın şikâyetleri de artar. Bazı kadınlarda sarkmış rahim vajinadan gözle görülebilir durumdadır. Bu, genellikle histerektomiye ihtiyaç duyulan, ağır rahim sarkması vakalarında gözlenir. Şikâyetler hastanın günlük hayatına devam etmesini engelleyecek boyutlara ulaşabilir.

Rahim sarkmasının en sık karşılaştığımız belirtileri:

  • İdrar yapamama ya da idrar kaçırma
  • Bağırsak hareketlerinde ve tuvalet düzeninde değişmeler
  • Vajinal kanama
  • Belin altında ağırlık ve ağrı hissi
  • Vajinal akıntının artması
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Vajinadan bir şey düşüyormuş gibi hissetmek

Rahim Sarkmasının Nedenleri Nelerdir?

Rahim sarkması, doğum yapmış kadınlarda daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Bebeği taşıyan rahim ağırlaştıkça, askı görevi gören bağ dokuları da zayıflar. Aynı zamanda genetik faktörler de bu dokuların çabuk zarar görmesini etkileyebilir. Doğum dışında hastanın yaşam tarzı da rahim sarkmasını hızlandırabilir. Özellikle, sürekli ağır kaldırmak zorunda olan, kronik kabızlık sorunu olan kadınlarda rahim sarkması daha fazla görülmektedir.

Rahim sarkmasının başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Obezite ya da aşırı kilo
  • Kronik öksürüğe neden olan rahatsızlıklar
  • Kabızlık
  • Genetik faktörler ya da doğumsal travmalar
  • Doğum
  • Çoğul gebelikler
  • Birden fazla doğum yapmış olmak
  • Östrojen miktarında azalma (özellikle doğum sonrası)
  • İri bebek doğurmak
  • Pelvis operasyonları

Rahim Sarkması Tedavisi Nedir?

Rahim sarkması tedavi edilmezse bağırsak ile ilgili sorunlara ve mesane sarkmasına neden olabilir. Rahim sarkması nedeniyle idrar yapmak imkânsız hâle gelebilir ya da hasta sürekli tuvalete çıkabilir. Rahim sarkması tedavisinde seçilecek yöntemde, rahatsızlığın derecesi önemlidir. Jinekolojik muayene sırasında yapılan görüntüleme testleri ile rahim sarkması teşhis edilebilir.

  • Hafif şiddette rahim sarkmaları genellikle gözlem yoluyla takip edilir. Hastanın belirli aralıklarla muayeneye gelmesi beklenir. Bu sırada, rahmin daha fazla sarkmasını engelleyecek özel egzersizler ve pelvik egzersizleri tavsiye edilebilir. Aynı zamanda hastanın yaşam tarzına dikkat etmesi, fazla ağır kaldırmaması ve kabız yapan beslenme şekillerinden kaçınması gerekmektedir.
  • Orta şiddette rahim sarkmaları ise genelde vajinal halkalar ile tedavi edilebilir. Bu noktada kadının çocuk beklentisi önemlidir. Vajinal halkalar, genellikle genç kadınlara yapılan ve gebeliğe engel olmayan etkili bir rahim sarkması tedavi yöntemidir. Vajinal halkalar, güvenle kullanılabilir ve rahmi destekleyerek aşağı doğru kaymasını engeller. Hafif ve orta şiddette rahim sarkmaları lazerle tedavi edilebilir.
  • Şiddetli rahim sarkmaları için en iyi tedavi yöntemi ise cerrahi operasyondur. Vücuttan alınan kas ve bağ dokuları sayesinde, rahmi tutan dokuların güçlendirilmesi mümkündür. Fakat kadının yaşı ilerlemişse ve gebelik düşünmüyorsa histerektomi yani rahmin alınması ve vajinanın yukarıya asılması en etkili tedavi yöntemidir diyebiliriz.

Ankara Rahim Sarkması Tedavisi

Rahim sarkması tedavisi, Ankara’daki birçok klinikte yapılmaktadır. Rahim sarkması tedavisinde 2023 Fiyatlarını öğrenmek ve Ankara’nın güvenilir doktorlarından olan Prof. Dr. Nuray Bozkurt’a muayene olmak için kliniğimizi arayabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi