Hafta Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik

Gebelik, kadın bedeninin yaşadığı mucizevi bir süreçtir. Bu süreç, anne için yepyeni bir serüven; bebek içinse dünyaya hazırlık anlamına da gelmektedir. Peki hafta hafta gebelik nasıldır? Gebelik sürecinde anne ve bebek nasıl değişimler yaşar? Yazımızda bu soruya yanıt verebilmek amacıyla hafta hafta gebelik sürecini ele alacağız.

Gebelik, 9 ay 10 gün yani 40 hafta devam eder. Bu süre üç trimester (latince üç ay) dönemine ayrılır. Her dönem, anne açısından farklı deneyimleri ve bebeğin farklı gelişim evrelerini tanımlar. Hafta hafta gebelik takibinin yapılması ise anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Ankara’daki kliniğimizde, hafta hafta gebelik sürecinizi takip edebilmek için rutin kontrollerinizi yaptırabilir ve Prof. Dr. Nuray Bozkurt’a tüm sorularınızı danışabilirsiniz.

1. Trimester

1. Hafta

Aslında gebeliğin henüz başlamadığı fakat yumurtanın döllenmeyi beklediği dönemdir. 250 milyon sperm, vajinadan rahme doğru yolculuğa çıkar. Bunlardan yalnızca biri vajinayı geçerek yumurtaya ulaşır ve yumurtayı dölleyerek ona artık “zigot” adını vermemizi sağlar.

2. Hafta

İkinci haftada çocuğunuza sizin genlerinizi verecek olan yumurta hücresi, eşinizin genlerini taşıyan sperm hücresi ile birleşerek tam anlamıyla olgunlaşır ve rahme tutunur. Bu hafta, spermin seçildiği ve yumurtanın bebeğinizin genlerini taşıyacak şekilde gelişmeye başladığı hafta olarak bilinmektedir.

3. Hafta

Bu haftada gebelik hormonu salgılamaya başlarsınız. Bebeğiniz artık hızlıca gelişmeye hazırdır. Bu süreçte bebeğinizi korumak için rahimde amniyotik sıvısı birikmeye başlar ve rahim tam anlamıyla bebeğinizin geçici yuvası hâline gelir.

4. Hafta 

Dördüncü ay, bebeğiniz için en hassas dönemlerden biridir. Plasenta henüz gelişmemiştir ve beslenme sizin vücudunuza giren besin hücreleri aracılığıyla olur.

5. Hafta

Artık hamile olduğunuzu biliyorsunuz! Geciken adetle birlikte muhtemelen hamile olduğunuzu öğrenmiş olacaksınız. Aynı zamanda plasenta ve göbek bağı da gelişmiş ve görevini yerine getiriyor olacak.

6. Hafta

Gebeliğiniz hafta hafta ilerlerken kendinizi buna hazırlama zamanı geldi! Bu dönemde değişen östrojen ve progesteron seviyeleri sizin ruhen gebeliğe hazır olmanıza yardımcı olur. Bebeğinizin ağzı, burnu, kulağı, kolları ve bacakları da bu dönemde oluşmaya başlar.

7. Hafta

Gebeliğinizin neredeyse 2. ayına yaklaştığınız bu dönemde, hamilelik dışarıdan hâlâ anlaşılmaz. Fakat artık bebeğiniz çok daha büyümüş ve fetüs hâlini almaya başlamıştır.

8. Hafta

Gebeliğinizin 2. ayında bebeğinizin boyu 1 cm’i geçer. Artık bir barbunya büyüklüğünde olan bebeğiniz giderek büyümeye ve karnınızdaki değişiklikler hafif hafif belli olmaya başlar.

9. Hafta

Kas ve lif dokularının gelişmesiyle birlikte bebeğiniz de hareket etmeye başladı. Anne tarafından hissedilmese de bebekteki hareketlenmeler bu dönemde başlar.

10. Hafta

Gebeliğin 1. trimesterında bebekte hızlı bir büyüme görülür. Sadece 2 haftada bebeğiniz 2 cm daha büyüyerek 3 cm boyuna ulaşmış olacaktır. Aynı zamanda kıkırdak ve kemik dokuları da gelişmeye başlayacaktır.

11. Hafta

Sizin göbeğiniz belirginleşmeye başlarken bebeğinizin beyni, ciğerleri ve böbrekleri çalışmaya başlıyor.

12. Hafta

Birinci trimesterın tamamlandığı bu dönemde yani hamileliğinizin 3. ayının sonunda bebeğinizin ses tellerinin gelişimi tamamlanır ve parmak emme davranışı başlayabilir.

2.Trimester

13. Hafta

Hamileliğin ikinci trimesterı kadının gebeliği kabullendiği, içselleştirdiği ve fiziksel olarak anneliğe hazırlandığı dönemidir. Hamileliğinizin 2. trimesterı başlarken süt kanallarınız da emzirmeye hazırlanır. Bebeğiniz ise 8. cm boyuna ulaşmış ve karnınız iyice belirgin hâle gelmiştir.

14. Hafta

Hamileliğin ikinci üç ayı anne adayı için daha keyiflidir. 14. haftadan itibaren bulantılarınız azalır ve yorgunluk hissi azalmaya başlar.

15. Hafta

Anne, bebeğin hareketlerini 15. haftadan itibaren net bir şekilde hissetmeye başlar. Bebeğinizin kolları ve bacakları artık daha belirgindir.

16. Hafta

Karnınız hızla büyümeye devam ediyor! 100 gram civarında olan bebeğiniz, artık yüz ifadelerini kullanabiliyor.

17. Hafta

2. trimesterda anne adayı belirgin bir şekilde kilo almaya başlar. 17. haftadan itibaren bebeğiniz de sizinle birlikte kilo almaya başlar. Vücudundaki kıllar oluşur.

18. Hafta

Gebelik sürecinin belki de en heyecanlı dönemleri bu aylardır. Bebeğin cinsel organı geliştiği için ebeveynler bu dönemde bebeğin cinsiyetini rahatlıkla öğrenebilir.

19. Hafta

Bebeğinizin ses ve tat alma duyusunun geliştiği dönemdir. Boyu ise yaklaşık 15 cm’dir.

20. Hafta

Ebeveynler için gebelikte dönüm noktası olan süreçlerden birisi de 20. haftadır. Bu aylarda bebeğinizin hareketlerini ultrasonda görebilir; kalp atışlarını duyabilirsiniz. Bu etkileşimle birlikte annenin de bebekle olan bağı giderek güçlenir.

21. Hafta

2. trimesterın sonuna doğru bebeğinizin algısı dış dünyayı güçlü bir şekilde algılayabilir. Bebeğin işitme duyusu annesinin kahkahalarını algılayabilecek kadar gelişir.

22. Hafta

2. trimesterın sonuna doğru gelinen bu süreçte nefes alışverişini hâlâ plasenta sağlar. Fakat bebeğin ciğer ve solunum fonksiyonları giderek gelişmektedir.

23. Hafta

Bebeğin uzuvları gelişimini neredeyse tamamlamıştır. Artık, anne karnında hissedilen hareketler daha anlamlı hâle gelmiştir. Anne, daha güçlü tekmeler hisseder ve bebeğin yer değiştirdiğini net bir şekilde kavrayabilir.

24. Hafta

Gebelik sürecinde 2. trimesterın sonuna gelinen dönemdir. Annenin bebekle olan bağı kuvvetlidir ve gebeliğe alışma süreci yerini doğum hazırlıklarına bırakmıştır. Göbek belirgin şekilde, kimi zaman hareket kısıtlanması yaratacak derecede, büyümüştür.

3. Trimester

25. Hafta

3. trimesterle birlikte bebeğiniz dünyadaki yaşamı için hazırlıklarını tamamlamaya yaklaşıyor. Yaklaşık 700 gram ağırlığındaki bebeğin ağız kenarındaki sinirler gelişiyor ve çiğneme fonksiyonlarına ön hazırlık yapılmış oluyor.

26. Hafta

Bebeğiniz bu süreçte iyice büyür ve boyu 36 cm uzunluğa kadar ulaşır.

27. Hafta

Bağışıklık sisteminin plasenta tarafından güçlendirildiği 27. haftada bebeğinizin duyuları artık iyice hassaslaşmıştır ve ağırlığı yaklaşık 900 gramdır.

28. Hafta

Anne adayları için yoğun kilo artışının başlangıcı bu aylara denk gelmektedir. Anneler bu aydan itibaren her hafta yaklaşık yarım kilo alabilirler.

29. Hafta

Ciğer gelişimi neredeyse tamamlanmak üzere ve bebeğinizin ağırlığı 1000 gramın üzerinde.

30. Hafta

2. trimesterın ortaları diyebileceğimiz bu süreçte bebek kendini dış dünyaya hazırlamaya başlar. Vücut sıcaklığının korumakla görevli yeni yağ hücreleri gelişir ve bebeğin ağırlığı her geçen gün hızla artar.

31. Hafta

Bebek, vücudunu korumak ve güçlendirmek için hızla kilo alır. Bu, vücudun yağ dokularının gelişerek daha korunaklı hâle gelmesi için önemlidir.

32. Hafta

Uzuvları gelişen, yüz hatları belirginleşen ve daha hareketli olmaya başlayan bebek, 32. haftayla birlikte anne karnında da neredeyse doğmuş bir bebek gibi hareket edebilir ve benzer tepkileri gösterebilir.

33. Hafta

Doğum yaklaştıkça, bebeklerin çevreye duyarlılığı da artmaktadır. 33. haftada, bebek ışığı algılayabilir durumdadır. Bu nedenle anne karnında olsa bile göz bebekleri büyüyüp küçülebilir.

34. Hafta

Bebekler bu süreçte doğum pozisyonu almaktadır. Annenin karnı iyice şişmiş ve gebelik son dönemlerine yaklaşmıştır.

35. Hafta

Bu süreç, bebekler için doğuma hazırlık sürecidir. Sinir sistemi ve ciğerler çok daha güçlüdür.

36. Hafta

Doğum sonrasında anne sütü bebeğin temel besini olacağı için sindirim sisteminin anne sütünü enzimleyecek durumda olması gerekir. 9. ayın sonunda sindirim sistemi anne sütüne kendini hazırlamaya başlar.

37. Hafta

Doğum artık çok yakındır. Bebeğin iç organı ve uzuvları gelişmeye başlamıştır. Bununla birlikte bağışıklık sisteminin yapılandırılması hâlâ devam etmektedir.

38. Hafta

Bebek yaklaşık 50 cm boya ulaşmış ve 2,5 kg ağırlığı geçmiştir. Bu süreçte anne psikolojik olarak kendini doğuma hazırlamaya başlar.

39 – 40. Hafta

Bebeğiniz 50 cm’nin üzerindeki boyu ve yaklaşık 3,5 kg ağırlığıyla doğuma hazırdır. Doğum sırasında bebek plasentadan ayrılır ve ilk nefesini alır.

Bebeğinize kavuşacağınız bu uzun ve keyifli süreçte dikkatli ve güvenilir bir uzman desteği için Prof. Dr. Nuray Bozkurt ile iletişime geçebilir ve gebelik süreci ile ilgili ihtiyacınız olan tüm rehberliği Ankara’daki kliniğimizden alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi