Yumurtalık Kanseri Tedavisi

Yumurtalık Kanseri Tedavisi Ankara

Yumurtalık kanseri, kadın üreme sisteminde en çok görülen kanser çeşitlerinden biridir. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir rahatsızlık olmasına rağmen sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Adet döneminde ortaya çıkan belirtiler anlaşılmayabilir ve kanser ilerledikçe tedavi edilmesi zorlaşabilir. Yumurtalık kanseri tedavisi, cerrahi işlem, radyoterapi ve kemoterapi gibi farklı yöntemlerle yapılabilir. Deneyimli bir kadın doğum uzmanı tarafından tanı ve tedavisi mümkün olan yumurtalık kanseri rutin jinekolojik muayenelerle teşhis edilebileceği gibi hastanın artan şikâyetleriyle de anlaşılabilir. Yazımızın devamında yumurtalık kanseri belirtileri, tanısı ve tedavisi hakkında daha detaylı bilgileri bulabilirsiniz. Yumurtalık ve kadın üreme sistemleri ile ilgili tüm sorularınız için ise Prof. Dr. Nuray Bozkurt’un Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Yumurtalık (Over) Nedir?

Yumurtalık yani over rahmin iki yanında yer alan en önemli kadın üreme organlarından biridir. Her ay, düzenli olarak kadın üreme hücresi olan yumurtanın üretilmesini ve östrojen salgılanmasını sağlayan over, fallop tüpü aracılığıyla ürettiği yumurtayı rahme gönderir. Bu süreçte sperm ve yumurta hücresi birleşirse döllenme gerçekleşir ve gebelik olur. Eğer döllenme olmazsa yumurta rahmin içine yerleşemez ve kalınlaşan rahim duvarı ile birlikte dışarı atılır. Bu sağlıklı döngü de yumurtalıklar tarafından sağlanmaktadır. Yumurtalıkların sağladığı östrojen ve progesteron kadın sağlığını korur.

Şimdi, yumurtalıkların kadın sağlığı için önemini daha net anlamış bulunuyoruz. Yumurtalıklarda kanser tipi hücre bölünmelerinin gerçekleşmesi, üreme sürecini olumsuz etkileyerek kadında hormonların dengeli salgılanmamasına neden olur. Bu nedenle yumurtalık kanseri mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır.

Yumurtalık Kanseri Nasıl Oluşur?

Kistler, içi su dolu dokulardır. Genellikle büyüme ve yayılma göstermezler dolayısıyla sağlık açısından büyük problem teşkil etmezler. Yumurtalıklarda kist, birçok kadının yaşadığı bir problemdir. Çok büyük boyutlara ulaşırsa cerrahi işlemle alınması gerekebilir. Fakat yumurtalık kanserinde tedavi edilmesi gereken, sağlığı riske atan asıl oluşumlar yayılmacı karakterdeki tümörlerdir. Yumurtalık kanseri, bulunduğu bölgedeki hücrelerin düzensiz çoğalarak bölgede tahribata yol açmasına neden olur. Kanserli hücrelerin toplanarak, yumurtalıklarda tek ve büyük bir doku hâlini almasına ise tümör denir. Kanserli hücreler ve tümörler bulunduğu bölgede yoğun ağrı hissine neden olabilirler. Eğer bu hücre ve yapılar diğer dokulara da yayılıyorsa bu durumda kötü huylu tümörlerden söz edebiliriz.

Yumurtalık Kanseri Nasıl Belli Olur?

Yumurtalık kanseri, erken dönemde belirgin şikâyetlere yol açmayabilir. Bu nedenle sinsi ve tehlikeli bir hastalıktır. Erken teşhis edildiğinde ise yumurtalık kanseri tedavisi gerek cerrahi işlemler gerek ilaç destekleri ile tedavi edilebilir. Yumurtalık kanserinin belirtileri arasında;

  • Özellikle karnın alt kısmında şişkinlik ve rahatsızlık hissi
  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı ve hazımsızlık
  • Aşırı kilo kaybı sayılabilir.

Bazen hastalık, son evreye kadar hiçbir belirti vermeden ilerler. Bu nedenle cinsel olgunluğa erişmiş her kadının düzenli olarak rutin jinekolojik muayene yaptırması önemlidir. Eğer hastada polikistik over vb. yumurtalık hastalıkları varsa -doktorun tavsiyesine göre- bu sıklık artabilir.

Yumurtalık Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Peki yumurtalık kanseri zor anlaşılıyorsa tanı nasıl konur? Yumurtalık kanseri tanı ve tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına başvurmanız gerekir. Yumurtalık kanseri, jinekolojik onkoloji alanına giren bir hastalıktır. Kadın doğum uzmanları, tüm rutin kontrollerde, ultrason görüntülerinin yardımıyla yumurtalıkların durumunu kontrol eder. Eğer bir sorun tespit edilirse kolposkopi gibi daha detaylı görüntüleme tekniklerinden faydalanılabilir. Yumurtalık kanseri şüphesi arttığında ise biyopsi ile tanıya ihtiyaç duyulabilir. Yumurtalıklardan alınan doku örneği sonucunda bölgede kanseröz hücrelerin varlığı ve ilerleme şekli tespit edilir. Doktorun gözlem ve değerlendirmesi sonucunda ise uygun tedavi yöntemi planlanır.

Yumurtalık Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Yumurtalık kanserinde en etkili çözüm; yumurtalıkların ve rahmin alınmasıdır. Günümüzde gelişen ameliyat teknikleri sayesinde kadın üreme organları kolay bir şekilde ameliyat edilebilmektedir. Hastanın durumuna göre doktor laparoskopik histerektomi ya da klasik histerektomi (rahim alma) yöntemlerinden yararlanarak kanserli rahim ve yumurtalıkları çıkartabilir. Bu noktadan sonra kanserli hücrelerin ilerlemesini engellemek için radyoterapi ya da kemoterapiden destek alınabilir. Bu sıralama, hasta öyküsüne göre tamamen farklı da olabilir ya da tedavi sürecinde farklı tedavilerin kombinasyonu yapılabilir.

Ankara Yumurtalık Kanseri Tedavisi

Yumurtalık kanseri tedavisinde her hastanın iyileşme yolculuğu farklıdır. Hastanın yaşı, kişisel özellikleri, hastalık geçmişi ve kitlenin büyüklüğü dikkate alınarak uygun tedavi yöntemi planlanır. Yumurtalık kanseri tedavisi süreci hakkında daha detaylı bilgi almak ve Prof. Dr. Nuray Bozkurt’a muayene olmak için kliniğimizi arayarak randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi