Tüp Bebekte Başarı
Tüp bebek, günümüzde kısırlık tedavisinde en çok kullanılan yöntemdir. Tüp bebek tedavisini duyan ve doktoru ile bu tedavi üzerine görüşen çiftlerin ise en çok merak ettiği konulardan biri tüp bebekte başarı oranıdır. Tüp bebek, doğru planlama ile uygulandığında başarı oranı yüksek olan bir uygulamadır. Bununla birlikte kadının yaşı, sağlık durumu ve yapısal özellikleri de tüp bebekte başarı oranını etkilemektedir. Yazımızda, tüp bebek tedavisinin başarılı olmasındaki faktörleri ve tüp bebek tedavisinin hangi aşamalardan oluştuğunu inceleyeceğiz. Daha detaylı bilgi almak isterseniz Prof. Dr. Nuray Bozkurt’un Ankara’daki kliniğini arayabilir ve muayene için randevu alabilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörleri incelemeden önce tüp bebek tedavisinin ne olduğu hakkında genel bir bilgilendirme yapmakta fayda var. Böylece bahsedeceğimiz etkenlerin tüp bebekte başarıyı nasıl etkilediğini daha iyi anlayabiliriz. Tüp bebek; doğal yollarla gebe kalmanın zor ya da lmkânsız olduğu durumlarda, çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayan bir uygulamadır. Düşük yumurta rezervi, erkeklerde sperm kalitesi ve sayısı ile ilgili problemler ve sebebi bilinmeyen kısırlık durumunda tüp bebek tedavisine başvurulabilir.
Tüp Bebek Tedavisinin Başarısı Nelere Bağlıdır?
Tüp bebek tedavisi başarı oranı %55 – 60 olan, etkili bir kısırlık tedavisidir. Tüp bebek tedavisinin başarısının başarılı olması için;
- Üreme sistemi ile ilgili (özellikle kadının rahim yapısı ile ilgili) sorunların tedavi edilmiş olması
- Kadının yaşı
- Yumurta rezervinin durumu
- Erkekte sperm yoğunluğu ve kalitesi
- Tüp bebek tedavisinin daha önce kaç kere denendiği
- Kısırlığın nedenleri etkilidir.
Tüp bebek tedavisi genelde miyom, embriyonun tutunmasını engelleyen rahim içi yapışıklıklar, sperm sayısı ya da kalitesindeki düşüklük, kadında yumurtanın gelişmesi ile ilgili sorunlar olduğunda uygulanan bir tedavidir. Bunun dışında, gebe kalmayı engelleyen her türlü sorun öncelikle konunun uzmanları tarafından çözüme kavuşturulmalıdır. Gebeliği engelleyen enfeksiyonların ya da rahim yapısı ile ilgili bozuklukların olduğu durumlarda öncelikle jinekolojik muayene ve tedavi yapılır; gerekirse daha sonra tüp bebek tedavisine başlanabilir.
Kadının Yaşı Tüp Bebek Tedavisinin Başarısını Etkiler mi?
Tüp bebek tedavisinin başarılı olmasında kadının yaşı en büyük etkenlerden biridir. 35 yaşın altındaki kadınlarda, tüp bebek tedavisinin başarı oranı %55 – 60 arasındadır. 40’lı yaşlara yaklaştıkça bu oran düşmekte ve %12 – 15 arasında seyretmektedir. Bunun nedeni yaş ilerledikçe gebe kalmanın da zorlaşmasıdır.
Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kere Yapılabilir?
Tüp bebek tedavisinin sınırı olmamakla birlikte üçü aşan denemelerde gebelik ihtimali olsa da başarı oranı oldukça düşüktür.
Tüp Bebek Tedavisinin Başarılı Olması için
Tedavinin tüm evreleri doğru şekilde uygulanmalıdır. Tüp bebek tedavisi; yumurtaları uyarma, toplama, laboratuvar ve transfer olmak üzere 4 aşamadan oluşur. Bu süreçte özellikle laboratuvar aşamasının önemi büyüktür. Anne adayından alınan en gelişmiş yumurta hücreleri, baba adayından alınan spermlerle laboratuvar ortamında tutulur veya mikroenjeksiyon yöntemi uygulanakara embriyo oluşumu sağlanır. Bu süreçte hücreler düzenli olarak takip edilir. Döllenme ve bölünme durumuna göre 3. veya 5.gün uygun embriyo transferi yapılır. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde işini özenle yapan, deneyimli doktorlara başvurmak önemlidir.
Tüp bebek uygulamasının nasıl yapıldığı önemlidir. Tüp bebek uygulaması, klasik tüp bebek ve mikroenjeksiyon denilen iki farklı yöntemle yapılır. Mikroenjeksiyonun farkı, laboratuvar ortamına giren sperm hücrelerinin doğrudan yumurtanın içine enjekte edilmesidir. Genellikle baba adayının sperm kalitesi düşük ve sperm sayısı az olduğunda tercih edilen bir uygulamadır. Tüp bebekte doğru yöntemin belirlenmesi başarı oranını artırmaktadır.
Ankara’da Tüp Bebek Tedavisi Nerede Yapılır?
Tüp bebek tedavisi, özellikle büyük şehirlerde, birçok farklı merkezde yapılan bir uygulamadır. Bu nedenle Ankara’da da tüp bebek işlemi yapan birçok klinik bulabilirsiniz. Eğer Ankara’da, tüp bebek tedavisinde deneyimli bir doktora başvurmak isterseniz Prof. Dr. Nuray Bozkurt ile iletişime geçebilirsiniz.