Miyom Ameliyatı İstanbul
Miyomlar, rahimde en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. İyi huylu tümör olarak tanımlayabileceğimiz miyomlar, aslında düz kas çoğalması sonucunda meydana gelen dokulardır. Oluşumunda birçok faktörün rol oynar. Kadınlarda, özellikle östrojen hormonunun etkisiyle, miyom oluşumu görülebilir. Bununla birlikte genetik ve yapısal faktörlerin de miyom oluşumuna neden olduğu bilinmektedir. Tümör olarak adlandırıldığı için teşhis anında kadınları korkutan miyomlar, genelde iyi huyludur ve hayat kalitesini olumsuz etkileyen yan etkiler göstermezler. Yine de miyomların büyümesini kontrol altında tutmak ve yeni miyom oluşumunu engellemek amacıyla takip edilmeleri gerekir. Yazımızda; miyomların nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili genel bilgilere yer vereceğiz. Miyomların tanı ve tedavisi için ise İstanbul ‘daki kliniğimizi arayabilir ve Prof. Dr. Nuray Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.
Miyom Nedir?
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi miyomlar, rahimde görülen zararsız, genellikle küçük, anormal düz kas çoğalmalarıdır. Yani iyi huylu, küçük tümörlerdir. Jinekolojik muayenede en sık karşılaştığımız bulgulardan biri de miyomlardır. Üreme çağındaki kadınların %20’sinde miyom görülür. Miyomlar, çoğu zaman günlük hayatı olumsuz etkileyen belirtiler vermezler. Fakat boyutları büyük olduğunda adet döngüsünde düzensizlik ve kasık bölgesinde hafif şiddetli ağrılara neden olabilirler. Subseröz miyom olarak bilinen, rahim boşluğuna baskı yapan miyomlar ise nadir durumlarda kısırlık, düşük ve erken doğum gibi sorunlara yol açabilirler.
Miyom Çeşitleri Nelerdir?
Miyomlar, rahimde farklı büyüklükte ve bazı durumlarda birden fazla olabilirler. Bu miyomları, rahimdeki yerleşim bölgelerine göre farklı başlıklar altında inceleyebiliriz:
Intramural Miyom
Rahime gömülü miyom olarak da bilinen miyom türüdür. Aynı zamanda miyom türleri arasında en sık karşılaştığımız miyomdur. Genellikle sessizce büyüyen, pek belirti vermeyen miyomlardır. Ancak büyüyerek, rahim duvarına baskı yapmaya başladıklarında bazı şikâyetlere neden olabilirler. Kanama ve adet döngüsünde düzensizlik bu şikâyetlerin başında gelir. Intramural miyomlar fazla büyürse, çevre organlara baskı yapabilir ve kabızlık gibi sorunlara da yol açabilir.
Submuköz Miyom
Submuköz miyomlar ise rahim iç duvarına yerleşen miyom türleridir. Diğer miyom türlerine göre daha fazla kanama yaparlar. Bunun nedeni büyüdükçe rahim duvarını yani “endometriyum”u genişletmeleridir. Submuköz miyomlar, büyüdükçe gebe kalmayı da zorlaştırabilirler. Rahim duvarının sağlıklı olması ve gebeliğin devamlılığını sağlaması için tüp bebek uygulamasından önce mutlaka submuköz miyomların alınması gerekir.
Subseröz Miyom
Subseröz miyomlar ise submuköz miyomların aksine, rahmin dışına doğru büyürler. Rahmin dış bölgesini çeviren zar tabakasının altına yerleşen miyom türleridir. Bu miyom türü çoğu zaman kanama yapmaz. Ya da farklı semptomlar vermez. Sadece çok büyük boyutlara ulaştığı zaman kasık ağrısı ve idrarla ilgili sorunlara neden olabilir.
Subseröz miyom aşırı büyümesi sonucu “parazitik miyom” ve submuköz miyomların aşırı büyümesi sonucu “vajinaya doğmuş miyom” türleri de görülebilir. Ancak bunlar oldukça nadir görülen miyom türleridir.
Miyom Kimlerde Görülür?
Rahimdeki miyomlar, üreme çağından itibaren her kadında görülebilir. Hiç doğum yapmamış kadınlarda ise daha fazla görülmektedir. Bununla birlikte kilo artışının da miyom oluşumunu tetiklediği ve var olan miyomların büyümesine neden olduğu bilinmektedir. Genellikle östrojen hormonu ile ilişkilendirilen yapılar olduğu için gebelik döneminde miyomların büyüdüğü ve ağrılara neden olduğu durumlar da olabilir.
Miyomlar;
- Üreme çağına gelmiş her kadında görülebilir.
- Doğum yapmamış kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.
- Kilo artışı miyom oluşumunu tetiklediği için obez kadınlarda daha fazla gözlenir.
- Erken gebelik kaybı ve tekrarlayan düşük sorunu yaşayan kişilerde miyomlar daha sık görülmektedir.
Miyom Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
- Miyom adet kanamalarının düzenini ve miktarını etkiliyorsa
- Adet kanamalarının düzensizliğine bağlı olarak kansızlık vb. istenmeyen yan etkiler ortaya çıkıyorsa
- Miyomun neden olduğu kasık ağrıları, ağrı kesicilere rağmen geçmiyorsa
- Miyomlar normalden hızlı büyüyorsa
- Miyomun varlığı gebeliğe engel oluyorsa miyom ameliyatı tercih edilebilir.
Miyomlar Nasıl Tespit Edilir?
Miyomların tespit edilmesinde radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılır. USG ile tanı kolaylıkla konabilir ancak çoklu miyomlarda MR ile haritalandırma yapılabilir. Bununla birlikte miyomların kısırlığa yol açtığı ya da şiddetli ağrılara neden olduğu vakalarda detaylı inceleme yapılması gerekebilir. Bu durumda kapalı miyom ameliyatları hem tanı hem de tedavi imkânı sağlamaktadır.
Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kapalı miyom ameliyatı İstanbul ucunda kamera bulunan ince bir borunun rahim bölgesine gönderilmesiyle yapılır. Eğer miyom rahmin iç bölgesindeyse histeroskopi; dış bölgesindeyse veya yüzeyindeyse laparoskopi ile kapalı miyom ameliyatı yapılır. İşlem genel anestezi ile yapılır ve hasta birkaç gün istirahatten sonra taburcu edilir.
Kapalı miyom ameliyatının etkisi açık miyom ameliyatı ile aynıdır. Her iki ameliyatta da miyomlar etkin şekilde temizlenmesine rağmen miyomlar tekrarlayabilir. Obezite ve östrojen hormonunun artışı miyomları artırdığı bilinen faktörlerdendir. Eğer zamanla mevcut miyomlar büyür ya da yeniden oluşursa kapalı miyom ameliyatı tekrarlanabilir. Hastanın anesteziye karşı bir hassasiyeti yoksa ameliyatın tekrarlanmasında herhangi bir sorun yoktur.
Kapalı Miyom Ameliyatı Neden Daha Avantajlıdır?
Kapalı miyom ameliyatı’nın en büyük avantajı, açık ameliyattaki derin kesilere ihtiyaç duyulmamasıdır. Bu durum, açık ameliyattaki estetik kaygıları ortadan kaldırmaktadır. Bununla birlikte kapalı miyom ameliyatının kuşkusuz en büyük avantajı, hızlı ve pratik bir ameliyat olmasıdır. Kapalı miyom ameliyatının avantajlarını sıralayacak olursak;
- Hızlı iyileşme
- Karın için yapışıklık riskinin daha az olması
- Acı ve ağrı hissinin kısa sürede geçmesi
- Daha küçük kesi izlerinin olması ve leke kalma olasılığının neredeyse sıfıra inmesi
- Kanamanın daha az olması ve erken taburcu edilme şansı
Tüm bu avantajlarla birlikte kapalı ameliyatın hastalara sağladığı avantajlardan biri de enfeksiyon riskini en aza indirmesidir. Kapalı miyom ameliyatı sonrası açık ameliyatlarda yapılan derin kesiler olmadığı için enfeksiyon riski de çok daha az olmaktadır.
Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme
Miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci hızlı olmaktadır. İyi bakım ve yönlendirme ile hasta kısa sürede günlük hayatına dönebilir. Operasyondan sonra yaklaşık 15 gün ile 1 ay arası cinsel perhiz tavsiye edilir. Bu süre sonunda, doktor kontrollerinden de olumlu sonuçlar alınırsa cinsel ilişki sağlıklı şekilde devam eder. Benzer şekilde hastanın günlük işlerine dönebilmesi ve çalışmaya başlaması da 15 ile 30 gün arası sürebilir. Operasyondan sonra genelde 1 gün hastanede kalınır. Bu sürecin sonunda hasta 6 ayda bir ya da yılda bir düzenli kontrollerine devam eder.
İstanbul Miyom Ameliyatı Fiyatları 2023
Kapalı miyom ameliyatı İstanbul hakkında bilgi almak isterseniz kliniğimizle görüşebilir ve Prof. Dr. Nuray Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.