İdrar Kaçırma
İnkontinans olarak bilinen idrar kaçırma 7’den 70’e herkesin yaşayabileceği bir sorundur. Kronik hâle geldiğinde yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Özellikle kadınların belli bir yaştan sonra, idrar kaçırma problemini hafife almaması ve mutlaka gerekli kontrolleri yaptırması tavsiye edilmektedir. İlerleyen yaşla birlikte görülen idrar kaçırma vakalarında pelvik organ sarkmalarının da etkisi olduğu bilinmektedir. Bu konuda daha fazla bilgi almak için “pelvik organ sarkması” sayfamıza göz atabilirsiniz. Yazımızın devamında ise idrar kaçırmasının ameliyatla ve ilaçla nasıl tedavi edildiğini öğrenebilir ve idrar kaçırma hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Eğer siz de benzer sorunlar yaşıyorsanız; kliniğimizi arayarak Prof. Dr. Nuray Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.
İdrar Kaçırma Tipleri Nelerdir?
Mesanenin idrarı tutamaması ve idrarın istemsizce dışarı atılmasından kaynaklanan idrar kaçırma problemi, farklı sorunlar nedeniyle meydana gelebilir. İdrar kaçırma kaynaklandığı sebebe bağlı olarak “sıkışma tipi idrar kaçırma” ve “stres tipi idrar kaçırma” olarak ikiye ayrılır. Bazen, bu iki tip bir arada görülebilir.
Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma Nedir?
Sıkışma tipi idrar kaçırma; kapı açmak, soğukta dışarı çıkmak, sifon çekmek, el yıkamak ve su sesi duydukça artan idrar hissi nedeniyle gerçekleşebilir. Sıkışma tipi idrar kaçırmada, mesane idrarı yeterince depolayamaz. İdrar kaçırma problemi yaşayan hastaların yaklaşık %22’si sıkıştıkları için idrarını kaçırmaktadır.
Stres Tipi İdrar Nedir?
Stres tipi idrar ile asıl söz edilmek istenen batın bölgesine yapılan baskıdır. Stres tipi idrar, yoğun fiziksel aktivite, aşırı gülme, kahkaha atma, öksürme ve hapşırma gibi karın içi basıncını artıran durumlarda ortaya çıkabilir. Genellikle doğum yapan kadınlarda bu bölgedeki kasların zayıflaması sonucu sık görülen bir durumdur. İdrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerin yaklaşık yarısında görülür.
Her İki Durum da Olabilir! Bazen, hasta hem sıkıştığı için hem de karın içi basıncı arttığı için idrar kaçırabilir. Her iki tipin birleşimi olan bu durum ise idrar kaçırma sorununda %30 oranında görülmektedir.
İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?
İdrar kaçırma nedenleri; kalıtım, doğum, aşırı alkol, menopoz, pelvik organlarda sarkma gibi farklı nedenlerle meydana gelebilir. Aynı zamanda şeker, tansiyon, kalp gibi rahatsızlıklar ilerlediğinde de idrar kaçırma vakalarına yol açabilmektedir. En sık karşılaştığımız nedenler;
- Aşırı alkol tüketimi
- İdrar yolu ve mesane ile ilgili sorunlar
- İdrar yolundaki enfeksiyonlar
- Ailesel yatkınlık
- Doğum nedeniyle yaşanan mesane sarkmaları
- Bel fıtığı
- Demans ve alzheimer hastalığı
- Kronik kabızlık
- Hareketsiz yaşam
- Menopoz
- Kanser hastalıklarının ilerlemiş evreleri olarak sıralanabilir.
Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma Tedavisi
Sıkışma tipi idrar kaçırma durumunda genellikle hayat tarzında yapılan değişikliklerin etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hastanın idrar kaçırmaya neden olacak besinlerden uzak durması ve pelvik kaslarını güçlendirmesi amaçlanır. Aynı zamanda pelvik egzersizleri, mesane kapasitesini artıracak bazı özel egzersizlerle de desteklenebilir. Bunun yanında kabızlığı önlemek, asitli içeceklerden, alkolden uzak durmak ve botoks uygulamaları da sıkışma tipi idrar kaçırma tedavisinde sıkça kullanılmaktadır.
Stres Tipi İdrar Kaçırma Tedavisi
Stres tipi idrar kaçırma tedavisi genellikle cerrahi yöntemlerle yapılır. Fakat yaşanan sorunun günlük hayatı ne ölçüde etkilediğine göre pelvik egzersizleri de yeterli olabilir. Eğer idrar kesesinde sarkma söz konusuysa ameliyat şarttır. Bu durumda, günümüzün modern cerrahi yöntemlerinden kapalı ameliyat ile tedavi yapılabilmektedir. “Askı ameliyatları” olarak bilinen bu işlemde sarkan idrar kesesi uygun tibbi yöntemlerle yeniden bulunduğu bölgeye sabitlenir.
İdrar Kaçırma Tedavisi
İdrar kaçırma sıklaştıkça günlük hayatı olumsuz etkileyen, oldukça rahatsız edici bir hâl alabilir. Bu durumu engellemek için mutlaka tedavi şarttır. Eğer idrar kaçırma tedavisi konusunda uzman bir doktor arıyorsanız Prof. Dr. Nuray Bozkurt ile görüşebilir ve tedavi için en kısa zamanda kliniğimizden randevu alabilirsiniz.